Citaten

Spread the love

“Och, weet je, ik vind dat er nog altijd veel te gewichtig wordt gedaan over cannabis. Een jonge gast die naar de directie of het secretariaat van zijn school stapt omdat hij te veel joints rookt en ermee wil ophouden, wordt doorgaans al meteen gestigmatiseerd: hij moet met een therapeut gaan praten, en zijn ouders moeten ingelicht worden, en als hij niet oppast zal hij een verloren jongere worden, en weet ik veel wat. Komaan, zeg! Nee, weet je wat ik veel erger vind? De war on drugs. Als je naar de States kijkt, hoeveel mensen daar in de gevangenis zitten voor een jointje: are you kidding me? Da’s toch waanzinnig? Ik las pas iets over een alleenstaande moeder uit Texas die acht jaar had gekregen voor een joint. Acht jaar! (Slaat – de eerste keer – op tafel) Mensen, uit welke eeuw komen jullie? Wie de fok zijn jullie om dat gezin uiteen te sleuren vanwege een joint? Eén op de vier kinderen leeft onder de armoedegrens: misschien moeten jullie daar eerst iets aan doen? Kinderen met lege brooddozen vind ik precies toch nog íétsje erger dan iemand die thuis eens een jointje paft. Trouwens, je zou in de toiletten van het parlement eens met je vinger over een wc-deksel moeten gaan: ik denk dat je ervan zou opkijken hoeveel wit poeder je mee hebt.”

Charissa Parassiadis (Slongs Dievanongs), Zangeres
Humo, 22 december 2015

“Kijk, in Amerika is cannabis ook jaren illegaal geweest, daar waren ze zelfs veel strikter in de toepassing van het verbod dan hier, maar vandaag zie je ook daar steeds meer staten hun kar keren en een vorm van legalisering doorvoeren. Dan moet dat bij ons toch ook kunnen? Pas op, ik ben er hoegenaamd geen voorstander van dat iedereen elke dag stoned rondloopt – en al zeker kinderen niet. Maar in België mag je vanaf je 16de wel al een pint bestellen, terwijl ik al véél meer mensen agressief heb zien worden van alcohol dan van een joint. Dat zet toch aan tot nadenken.”

Sean Dhondt, Radio -en televisiepresentator
Humo, 19 november 2018

“Ja, zeker, ik vind dat tof. Ik heb hier momenteel twee plantjes staan, een beetje zelfkweek vind ik altijd lekkerder. Veel leuker om door de dag van te roken. Ik moet toegeven dat ik hasj ook heel lekker vind, ik heb altijd beide in huis. En altijd een voorraadje: ik kan niet naar Nederland gaan en níéts kopen, ook al heb ik nog in huis. ’t Is een gewoonte.”

Gorik van Oudheusden (Zwangere Guy), Zanger
Humo, 20 april 2020

“Voor drugs zoals cannabis vind ik het evident. Als 20 procent van de bevolking heeft geëxperimenteerd met cannabis, is het belangrijk dat je probeert een veilig gebruik te garanderen.”

Cathy Matheï, Verslavingsarts
Humo, 13 april 2019

“Sinds ik ben afgesnauwd door een agente en besnuffeld door een drugshond, ben ik helemaal voor de legalisering van cannabis.”

Heleen Debruyne, auteur en radiopresentatrice
Humo, 14 juni 2021

“Ooit zullen er mensen ter verantwoording worden geroepen voor de schandalige manier waarop onschuldige cannabisgebruikers- en kwekers nu behandeld worden.”

Karel Michiels, journalist
Knack, 24 november 2017

“Als de verkoop ingebed zit in een legale structuur, zullen jongeren sneller op de risico’s gewezen worden en – indien nodig – op weg naar professionele hulp gezet worden. Een straatdealer zal dat allemaal niet doen.”

Frederick Van Der Sypt, Verslavingsarts
Het Nieuwsblad, 9 oktober 2021

“Ik pleit in ons land voor een andere kijk op cannabis. Voor mij past wiet in het rijtje van alcohol en tabak. Als ik vanavond een glas wijn drink in de zetel, weet ik dat de alcohol in mijn glas van een goede kwaliteit is.”

Jan Tytgat, Toxicoloog
De Morgen, 22 april 2021

“Ik ben ervan overtuigd dat we binnen 10 à 15 jaar gaan achteruitkijken en zeggen: ‘Hoe is het mogelijk dat we ooit zo’n kortzichtig beleid gevoerd hebben en mensen in de gevangenis stopten voor marihuanagebruik. Een beetje zoals we nu kijken naar de Middeleeuwen.”

Peter Muyshondt, Hoofdcommissaris
Dominique Soenens, 10 januari 2019

“Mag cannabisgebruik geen vrije keuze zijn? Ik drink graag een glas wijn, moeten we dat dan ook maar verbieden? Zo kom je in een samenleving terecht waar niets meer mag. Maar er is zoveel negatieve beeldvorming, dat politici er zich niet aan willen verbranden.”

Patrik Vankrunkelsven, Politicus
De Standaard, 14 december 2018

“Als we de War on Drugs in Antwerpen willen winnen, moeten we softdrugs legaliseren.”

Hicham El Mzairh, Politicus
Het Nieuwsblad, 11 december 2020

“Cannabis is nu nog taboe, ook al weet iedereen dat het gebruikt wordt. Het zit in een verboden zone, wat slecht is voor de kwaliteit. Als we het legaliseren kunnen we een betere kwaliteit verzekeren, wat de gezondheid van de consument ook ten goede komt. Het gebruik moet volgens mij wel beperkt blijven, net zoals bij sigaretten.”

Luk Van Biezen, Politicus
Vice, 23 mei 2019

“Indien cannabis als drug gedoogd wordt door het beleid, kunnen we evengoed cannabis legaliseren en vooral reguleren door onder andere de productie en de distributie te controleren en te taxeren.”

Michel Maus, Fiscalist
Radio 1, 13 februari 2018

“Tegenstanders criminialiseren mensen die cannabis gebruiken. Voor mij is het een zaak van gezondheid. Veel mensen gebruiken dat op een redelijke manier, zoals alcohol.”

Vincent Van Quickenborne, politicus
Het laatste niews, 18 mei 2019

“Cannabis kan gerust gelegaliseerd worden, net zoals tabak. Het is echter niet de bedoeling dat we daarmee een tweede tabaklobby creëren, die gezondheidswetten gaat proberen tegenhouden. Daarom wordt wiet beter niet aan de vrije markt overgelaten.”

Mattijs Van Miert, Politicus
Vice, 15 mei 2019

“Ons land zou mee de kar moeten trekken van de ontwikkeling van cannabis. Die categorie gaat wereldwijd ontploffen of we dat nu willen of niet. Ze zal de komende jaren groeien naar een wereldwijde omzet van 250 miljard. Wat doet België? De kop in het zand steken”

Chris Burggraeve, Marketeer
Knack, 10 januari 2019

“Ik lust wel eens een jointje, ja. Paddo’s? Eén keer: dat was verschrikkelijk. Daarna heb ik het nooit meer gedaan.”

Roos Vanacker, Radiopresentatrice
Het belang van Limburg, 27 maart 2007

“Bart De Wever vaart een blind ideologische koers en voert een war on cannabis.”

Tom Meeuws, Politicus
Terzake, 7 februari 2018

“De Jongsocialisten zijn al lang voorstander van de legalisering van cannabis, zowel medicinaal als recreatief. De Verenigde Staten en Uruguay tonen ons dat de baten enorm zijn en de risico’s minimaal. Cannabis is, indien gereguleerd, geen gevaarlijke drug in vergelijking met andere drugs.”

Kaoutar Oulichki, Politica
Vice, 15 mei 2019

“Onze partij heeft het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden al mogelijk gemaakt. Persoonlijk denk ik dat we ook het recreatief gebruik mogelijk moeten maken.”

Sammy Mahdi, Politicus
Vice, 15 mei 2019

“Jong VLD pleit als sinds 1999 voor het legaliseren van cannabis voor recreatief gebruik. We voelen dat de geesten rijpen, en we zien ons gesterkt door het toenemende aantal landen en Amerikaanse staten die tonen dat legalisering wel degelijk succesvol kan zijn.”

Hans Maes, Politicus
Vice, 15 mei 2019

“De samenleving heeft het cannabisprobleem te lang benaderd vanuit een morele invalshoek. Door legalisering en regulering van de markt zouden we het cannabisgebruik beter kunnen sturen, en hebben we meer kans om risico’s en schadelijke gevolgen in te perken.”

Sébastien Dewailly, Politicus
Knack, 22 april 2019

“Ons voorstel: cannabis social clubs. Dit zijn non-profitorganisaties die we toestemming geven om cannabis te kweken voor enkel hun leden.”

Conner Rousseau, Politicus
De Morgen, 20 maart 2019

“De bijna wereldwijde strijd tegen de medicinale en recreatieve consumptie van de gedroogde bloemen van de cannabisplant is enorm duur. Hij vindt zijn oorsprong in racistisch beleid in de Verenigde Staten in de jaren ‘40.”

Jago Kosolovsky, Redacteur
Mo* Magazine, 2 juni 2021

“Cannabis is een softdrug en is illegaal, terwijl alcohol (harddrug) maatschappelijk wel aanvaard is. Alcohol kan je overal kopen. Dan moet een softdrug als cannabis ook gelegaliseerd worden. Op die manier hebben we meer controle over prijs, productie en gebruik.”
Tim Vandenput, Politicus
Vice, 23 mei 2019

“Het beleid is een mislukking. Cannabis is gemeengoed geworden maar is toch illegaal. Dit stelt dealers in staat hoge prijzen te stellen en dus aanzienlijke winsten te maken. Het voorkomt ook dat de kwaliteit en samenstelling van het product gecontroleerd worden.”

Raoul Hedebouw, Politicus
Vice, 23 mei 2019

“Recreationele cannabisgebruikers, die tijdens de zomermaanden zinnens zijn om een muziekfestival mee te pikken, moeten alert zijn voor de politie, dat hun cannabisgebruik onopgemerkt blijft in de massa, anders zullen ze onmiddellijk de rekening voor hun cannabisgebruik gepresenteerd krijgen. Dat de gebruiker volwassen is, vormt geen beletsel. Vreemd genoeg kan men zich op de festivals totaal lazarus drinken, dat de gebruiker minderjarig is vormt geen beletsel. Het verschil in benadering is opmerkelijk.”

Patrick Dewals, auteur en politiek filosoof
Knack, 23 mei 2017

“Op een gegeven moment zal in Europa een situatie ontstaan waarin wij ons moeten afvragen of we niet moeten overgaan tot een legalisering van cannabis. En als je het doet, dan het beste in EU-verband én onder een aantal voorwaarden.”

Cyrille Fijnaut, Criminoloog
Knack, 26 januari 2021

“Als je thuis een joint rookt in de privésfeer en je komt daar niet mee naar buiten in het verkeer, dan heb ik daar geen probleem mee. Ik ben nogal voor de vrijheid. De vrije keuze moet blijven. Ik zal zelf geen drugs nemen, maar als anderen een joint willen roken….”

Mireille Schreurs, ex-politierechter)
Knack, 10 december 2019

“Weet je, ik drink niet, ik rook geen sigaretten, maar in cannabis heb ik iets gevonden dat ik kan controleren, kan managen. Het maakt me kalm wanneer ik dat nodig heb. Ik heb al van jongs af last van tinnitus. Zo veel dat ik er lange tijd niet door kon slapen. Toen ik rond mijn zestiende, zeventiende cannabis ontdekte, was dat geweldig voor mij. Want sindsdien weet ik eindelijk dat er zoiets bestaat als nachtrust.”

Roméo Elvis, Zanger
Knack, 5 december 2017

“Legaliseer softdrugs en hef er een taks op.”

Gwendolyn Rutten, Politica
Gwendolynrutten.be, 24 februari 2020

“Professor Tom Decorte (criminoloog gespecialiseerd in drugs, red.) zegt terecht: wij voeren geen war on drugs, maar een war on marihuana. De jonge gast met een zakje wiet wordt opgepakt, maar de welgestelde cokesnuiver niet. Dat is niet fair. In Amerika werd de war on drugs onder president Nixon ook gevoerd tegen de arme, zwarte crackgebruikers. Daar zat een populistisch doel achter: met veel machtsvertoon laten zien dat je iets doet tegen drugs. Maar wat los je ten gronde op?”

Jinnih Beels, Politica
Humo, 26 april 2021

Las of hoorde jij nog een inspirerend citaat waarbij een politicus, wetenschapper, zanger, auteur, journalist… pleit voor een ander Belgisch cannabisbeleid. Stuur het door via het contactformulier.