Nieuw Licht op Cannabis: Een Interview met Patrick Dewals
In een recent interview met de Cannabiskenners podcast, deelde Patrick Dewals, auteur van het boek Medicinale cannabis. Meer dan een medische kwestie, zijn inzichten over de medicinale mogelijkheden van cannabis, de politieke context en de maatschappelijke beeldvorming rondom deze plant. Dewals, die al jarenlang onderzoek doet naar de therapeutische effecten van cannabis, benadrukt dat het tijd is om de plant onder een ander licht te bekijken.
Aanleiding voor het Boek
Dewals begon zijn onderzoek naar de medicinale mogelijkheden van cannabis jaren geleden, waarbij hij patiënten en deskundigen interviewde, zowel in binnen- als buitenland. “Ik had daardoor redelijk wat kennis verzameld en ik wilde dat eigenlijk in een boekvorm gieten om aan de mensen een boek te kunnen geven waarin dat allemaal verzameld was,” aldus Dewals. Het boek gaat echter verder dan alleen de therapeutische effecten en belicht ook de politieke kwesties die het onderzoek en de ontwikkeling van cannabis als geneesmiddel hebben vertraagd.
Therapeutische Mogelijkheden van Cannabis
Cannabis kan volgens onderzoek een levenskwaliteitsverbeterende eigenschap hebben voor veel zieke mensen. Professor Mike Barns stelde een lijst op van aandoeningen waarbij cannabis kan helpen. “Er zijn drie verschillende of vier verschillende medische aandoeningen waar dat echt overtuigend bewijs voor is: chronische pijn, misselijkheid en braken als gevolg van chemo, MS en angst (alleen CBD),” aldus Dewals, verwijzend naar het onderzoek van Barns. Barns schat dat in het Verenigd Koninkrijk, met een goede aanpak, 1,5 tot 2 miljoen mensen geholpen zouden kunnen worden met cannabis.
België en Medicinale Cannabis
In België is de toegang tot medicinale cannabis beperkt. “Het wordt enkel voor MS toegestaan en dan ook enkel als laatste optie,” legt Dewals uit. Een specialist, zoals een neuroloog, moet het voorschrijven, en het is alleen verkrijgbaar in een ziekenhuisapotheek. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ervaringen van pijnartsen zoals Dominique Lossignol, die middels onderzoeken aantoonden dat cannabis een significant verschil kan maken voor pijnpatiënten, maar het vervolgens niet mogen voorschrijven. “Die man zit ook met zijn handen in zijn haar, want hij weet dat het helpt, maar hij mag het niet voorschrijven. Het is een heel absurde situatie,” aldus Dewals.
Gebrek aan Kennis in de Medische Wereld
Een groot probleem is het gebrek aan kennis over cannabis in de medische wereld. “Om te weten dat cannabis therapeutische effecten kan hebben, moet je weten dat er in ons lichaam een endocannabinoïde systeem zit,” legt Dewals uit. Dit systeem, dat betrokken is bij veel fysiologische processen, wordt echter niet standaard onderwezen aan geneeskundestudenten. Zelfs in de Verenigde Staten, waar cannabis al langer beschikbaar is, gaf 85% van de medische scholen toe dat hun afgestudeerden te weinig kennis hebben om medicinale cannabis adequaat voor te schrijven.
De Rol van Beeldvorming en Stigma
De negatieve beeldvorming rond cannabis speelt een grote rol in de trage acceptatie. “De maatschappij en ook de dokters hebben decennia lang gehoord wat een vergif cannabis wel niet is,” zegt Dewals. In de jaren 30 werd cannabis in Amerika afgeschilderd als iets dat mensen tot moordenaars maakte. Deze negatieve associaties zitten nog steeds diep geworteld in het collectieve bewustzijn.
Cannabis en Psychose
Er wordt vaak beweerd dat cannabis een belangrijke oorzaak is van psychoses. Dewals nuanceert dit beeld: “Cannabisgebruik kan een trigger zijn voor een psychose bij mensen met een kwetsbaarheid, maar het komt eerder weinig voor”. Psychoses kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een hersentumor of sterke stress. De media overdrijven vaak de relatie tussen cannabis en psychose.
Cannabis versus Alcohol en Tabak
Vaak wordt de vraag gesteld of we naast alcohol en tabak nog een derde middel (cannabis) moeten toestaan. Dewals vindt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen welk middel ze gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat alcohol veel schadelijker is dan cannabis. “Het is absurd om te stellen: ‘Ja, maar we hebben hier er al twee binnengelaten’,” aldus Dewals, verwijzend naar alcohol en tabak.
De Toekomst van Cannabis
Dewals ziet de toekomst somber in. Hij merkt op dat het beleid rondom cannabis de laatste jaren strenger is geworden, mede door de invloed van politieke partijen. De buurlanden van België maken kleine stappen in de legalisering van cannabis. Dewals betwijfelt echter of dit veel invloed zal hebben op de situatie in België. “Ik zie geen enkele aanleiding toe [tot een positieve verandering]. Gij wel dan? Zie gij dingen in gebeuren die zeggen van ‘amai, daar kan ik nu een keer positief over zijn’?”. Vanwege het uitblijven van politieke actie is Dewals een gerechtelijke procedure gestart om verandering af te dwingen. Hij benadrukt dat medicinaal gebruik een serieuze hulp kan zijn voor veel mensen, en dat velen het nu al op illegale wijze gebruiken.