Cannabis Monoloog: Een Comedian’s Kijk op Cannabisgebruik en Legaliteit
Inleiding
In de Cannabiskenners podcast sprak Jakob Perceval, comedian en regisseur van het stuk “De Cannabis Monoloog”, openhartig over zijn persoonlijke ervaringen met cannabis, zijn visie op het huidige cannabisbeleid, en zijn voorstelling.
Persoonlijk Verhaal en Gebruik
Perceval begon op 14-jarige leeftijd met cannabisgebruik, mede doordat het thuis al aanwezig was. “Mijn ouders waren gebruikers en die zijn er ook mee gestopt,” vertelt hij. Via school kwam hij in contact met andere gebruikers, en tabak fungeerde als een gateway naar cannabis.
Zijn gebruik escaleerde tijdens vakanties, wanneer hij meer vrije tijd had. “Elke grote vakantie zag je eigenlijk echt van oké, het loopt weer uit de hand,” zegt Perceval. Cannabis gaf hem een gevoel van erbij horen, een “geheim genootschap”, wat zijn verslaving in de hand werkte.
Problemen en School
Het cannabisgebruik zorgde voor problemen op school, waar hij sowieso al moeite had. “Ik had al problemen en dan om cannabis daarbovenop te gebruiken, dat liet mij ook een beetje vluchten van die problemen,” aldus Perceval. Hij stopte op zijn zeventiende met school, waarna zijn gebruik verder toenam.
Om zijn eigen gebruik te financieren, begon hij met dealen. “Het ging dan van ook wie dealen om mijn eigen gebruik te betalen,” legt hij uit. Hij dealde soms tot wel vijf gram per dag, maar was naar eigen zeggen een slechte dealer, waarbij hij mensen soms te veel gaf of juist benadeelde.
Contact met het Gerecht
Perceval kwam regelmatig in contact met de politie, voornamelijk voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis. “Vooral gewoon cannabis op zak hebben,” zegt hij. In Gent werd de cannabis meestal afgenomen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Antwerpen waar direct een boete werd uitgeschreven.
De Weg naar Stoppen
De trigger om te stoppen kwam door een combinatie van een ontwakening en psychische problemen, waaronder paranoia. “Paranoia was één van de dingen. Ik had heel veel mensen in het zak gezet en waardoor dat je dan ook met die gedachte moet leven van wat als ik die mens terug tegenkom op straat,” aldus Perceval. Hij besefte dat hij verslaafd was en hulp nodig had.
Na een moeilijke periode met terugval, maakte hij de keuze om opnieuw hulp te zoeken en clean te blijven. “Sindsdien ben ik clean gebleven omdat ik zoveel pijn heb ervaren,” zegt hij. Inmiddels is hij bijna vier jaar gestopt met cannabisgebruik. Hij ervaart nog steeds de aandrang om te gebruiken, vooral in situaties van schaamte, angst of verdriet, maar nu is het een keuze.
De Cannabis Monoloog
Perceval besloot zijn ervaringen te verwerken in een voorstelling, “De Cannabis Monoloog”. Het idee ontstond in een gesprek met zijn vader, die destijds nog gebruikte. De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met mensen die met cannabis te maken hebben.
Visie op het Cannabisbeleid
Perceval is kritisch op het huidige cannabisbeleid en vindt dat het “totaal fout” wordt aangepakt. Hij is van mening dat criminalisering niet de juiste manier is om mensen te beschermen tegen hun eigen problemen. “Als je mij een wiet afpakt, dan zoek ik nieuwe wiet,” zegt hij.
Hij pleit voor legalisering, maar dan wel in combinatie met goede hulpverlening. “Voor verslaving is er geen gouden pleister en de hulpverlening moet veranderen of er moet meer aanbod zijn,” aldus Perceval. Hij vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in preventie en diverse methoden om mensen te helpen stoppen.
Legalisering en Regulering
Perceval ziet de voordelen van legalisering, zoals het reguleren van de markt en het genereren van inkomsten voor de staat. Hij benadrukt dat het belangrijk is om de middelen die vrijkomen te investeren in preventie en hulpverlening. Ook zou legalisering het mogelijk maken om leeftijdsgrenzen te controleren en de cannabismarkt los te koppelen van andere drugs.
Verschil Cannabis en Andere Drugs
Hoewel Perceval erkent dat er verschillen zijn tussen cannabis en andere drugs, zoals heroïne, vindt hij niet dat de maatschappij dat onderscheid moet maken. “Dope is dope en we moeten daar anders naar kijken in het algemeen,” aldus Perceval. Hij wijst erop dat de maatschappij nu ook al een onderscheid maakt door bijvoorbeeld legaal tabak en alcohol te verkopen.
Beschermen van Mensen
Perceval vindt dat mensen op een zekere manier beschermd moeten worden tegen hun eigen problemen, maar een verbod is niet de goede manier. Hij vreest niet dat legalisering zal leiden tot een enorme toename van cannabisgebruik, maar wel tot meer openheid over het gebruik.
Ideale Optie
Als Perceval de kans zou krijgen om het cannabisbeleid te bepalen, zou hij inzetten op het uit de taboesfeer halen van cannabis en het bespreekbaar maken ervan. Hij zou het in aparte winkels laten verkopen, met goede voorlichting, en de teelt overlaten aan gepassioneerde kwekers. Hij is geen voorstander van commercialisering zoals in Amerika.
Belgische Politiek
Perceval vindt de Belgische politiek hypocriet als het gaat om cannabis. Hij hekelt het feit dat politici zich niet openlijk uitspreken over hun mening over cannabis, uit angst voor de achterban. Hij vindt het vreemd dat er nog geen politieke partij is die een realistisch beleid rond cannabis wil ontwikkelen.
Jeugd
Perceval benadrukt dat er op een andere manier over cannabis gesproken moet worden met jongeren. Hij pleit voor een open gesprek tussen ouders en kinderen, zonder oordeel of paniek. Hij is geen voorstander van verplichte trajecten voor jongeren die betrapt worden met cannabis, omdat motivatie essentieel is voor succesvolle hulpverlening.