Cannabisbeleid en Drugshandel in Brussel: Een Interview met Politiewoordvoerder Sarah Frederickx
In een recent interview met Sarah Frederickx, woordvoerster bij politiezone Brussel Zuid, werden diverse aspecten van het cannabisbeleid en de aanpak van drugshandel in Brussel besproken. Frederickx, die een achtergrond heeft in de criminologie en ervaring bij zowel de federale als lokale politie, deelde haar inzichten over de huidige situatie, de uitdagingen en de mogelijke oplossingen.
De Problematiek van Drugshandel
Frederickx benadrukte dat drugs steeds meer verweven raken in de maatschappij. Ze wees op het witwassen van drugsgeld via legale structuren, zoals nagelsalons, en de aantrekkingskracht van snel geld op jongeren.
“We moeten vaststellen dat het steeds meer verweven raakt in ons sociaal systeem, in onze hele maatschappij,” aldus Frederickx.
Ze merkte op dat zelfs zeer jonge kinderen, soms al vanaf 12 jaar, zich laten verleiden tot het patrouilleren en uitkijken voor concurrentie of politie in ruil voor geld.
“Het is ‘easy money’, snel verdiend, en dat veel jongeren zich laten verleiden door dat geld,” zei ze.
Repressie versus Structurele Oplossingen
Op de vraag of het oppakken van dealers een structurele oplossing is, antwoordde Frederickx dat het slechts een tijdelijke maatregel is. Ze legde uit dat opgepakte personen vaak snel weer vrijkomen en dat de vrijgekomen plaatsen snel worden opgevuld door anderen.
“Het puur wegnemen van een aantal pionnen gaat zeker geen zoden aan de dijk brengen,” aldus Frederickx.
Ze pleitte voor een bredere maatschappelijke aanpak, waarbij niet alleen naar de repressieve kant wordt gekeken.
“Als we daar geen antwoord tegenover kunnen stellen, dan weet ik niet hoe dat het probleem zich structureel kan oplossen,” zei ze.
De Politiezone Brussel Zuid
Frederickx legde uit dat Brussel is opgedeeld in zes politiezones, waarvan Brussel Hoofdstad Elsene de grootste is. De zone Zuid omkadert een aantal gemeentes op vlak van politie. Ondanks dat er soms vragen zijn over het samenvoegen van de zones, benadrukte Frederickx dat de samenwerking tussen de zones bijzonder goed is.
“Onze samenwerking nu is denk ik goed genoeg om een goede dienstverlening te kunnen geven,” zei ze.
Cannabisgebruik en Overlast
Frederickx maakte een onderscheid tussen individueel cannabisgebruik en gebruik dat overlast veroorzaakt. Iemand die thuis een joint rookt, veroorzaakt minder snel overlast dan een groep jongeren die dealt en lawaai maakt op straat.
“Het hangt er echt vanaf in welke sociale context dat je het vanuit de gebruiker kan noemen dat het zich afspeelt,” aldus Frederickx.
Ze erkende dat het bezit van drugs verboden is en dat de politie zal optreden wanneer dit wordt vastgesteld. Er wordt een proces-verbaal opgesteld en de drugs worden in beslag genomen.
Het Gedoogbeleid en de Realiteit
Frederickx sprak zich uit tegen de term ‘gedoogbeleid’, omdat dit de indruk wekt dat iets legaal is, terwijl dat niet het geval is. Ze benadrukte dat het bezit van cannabis strafbaar blijft, ongeacht de hoeveelheid.
“In C blijft de boodschap dezelfde en dat is dat drugs illegaal is en dat je het niet bij moet hebben,” zei ze.
Ze legde uit dat de gevolgen afhangen van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de betrokkene, de hoeveelheid en eventuele verzwarende omstandigheden.
Verschuiving van Problematiek
Frederickx gaf aan dat bij het aanpakken van drugsoverlast het risico bestaat dat het probleem zich verplaatst naar andere buurten of gemeenten. Echter, ze merkte op dat het vaak gaat om bepaalde clans die zich aan een territorium hechten. Ze sprak de hoop uit dat de politie de controle kan behouden en voorkomen dat andere groepen het territorium overnemen.
Verschillen in Aanpak
Frederickx erkende dat er verschillen zijn in de aanpak van cannabisgebruik, afhankelijk van de sociale context. Ze legde uit dat de politie de regels moet handhaven en dat het niet is toegestaan om in een park joints te roken, zeker niet als er minderjarigen in de buurt zijn. Ze wees erop dat de politie het openbaar domein moet beschermen en vrij moet houden van criminaliteit.
CBD-Producten
Met betrekking tot CBD-producten, die legaal zijn, legde Frederickx uit dat gebruikers een aankoopbewijs en de originele verpakking moeten kunnen tonen. Bij twijfel kan de politie de producten in beslag nemen en laten testen.
Drugscriminaliteit in Brussel versus Antwerpen
Frederickx gaf aan dat de focus de laatste jaren sterk op Antwerpen ligt, maar dat ook in Brussel afrekeningen plaatsvinden. Ze merkte op dat de drugscriminaliteit in Brussel toeneemt, maar dat cannabis nog steeds de grootste speler is in het druglandschap. Er is een sterke focus op cannabis vanwege de toename van plantages.
De Rol van de Politie
Het drugsteam van de politiezone Brussel Zuid bestaat uit 10 mensen, terwijl het totale personeelsbestand 960 bedraagt. Frederickx erkende dat dit weinig is en dat er graag meer capaciteit zou zijn. Ze bevestigde dat het dweilen met de kraan open is, omdat drugs altijd te vinden zijn als je ernaar zoekt.
“Drugs ga je altijd vinden. Als je daarachter zoekt, dan ga je dat vinden,” zei ze.
Ze merkte op dat drugs verweven zijn in het dagelijkse systeem en dat er een normalisering van drugsgebruik lijkt te ontstaan.
Normalisering en Legaliseren
Frederickx sprak haar bezorgdheid uit over de normalisering van drugsgebruik. Ze gelooft niet dat legalisering de oplossing is.
“Het is niet omdat er veel wapens circuleren dat je plots alle wapens moet legaliseren,” aldus Frederickx.
Ze staat open voor onderzoek naar de mogelijkheden, maar ziet ook risico’s, zoals het ontstaan van een zwarte markt.
Verantwoordelijkheid en Preventie
Frederickx benadrukte dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de politie ligt, maar dat het hele maatschappelijke systeem moet meevolgen. Ze pleitte voor meer preventie en onderwijs, vooral bij de jeugd.
“Het hele maatschappelijke systeem moet meevolgen in de keten,” zei ze.
Ze gaf aan dat instanties die zich bezighouden met preventie en schadebeperking ten volle benut moeten worden.
Budgetten en Mindshift
Frederickx stelde de vraag of de budgetten wel goed verdeeld zijn en of er een mindshift nodig is in de aanpak van drugsproblematiek. Ze gaf aan dat het geen oplossing is om de politie meer budget te geven voor extra drugsinspecteurs.
“Het is een middel, maar geen oplossing,” aldus Frederickx.
Ze pleitte voor een gedragsverandering en een bredere maatschappelijke aanpak.
Verkeersveiligheid
Op festivals is het volgens Frederickx een prioriteit van de politie om te controleren of mensen niet onder invloed achter het stuur kruipen. Er wordt voornamelijk gecontroleerd op drugs en alcohol.