Van Tomaten tot Cannabis: Hoe Planticus met AI de Tuinbouw Revolutioneert
In een recente aflevering van de Cannabiskenners podcast sprak ik met Guy Van Looveren, CEO van Planticus, over de diverse toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in de tuinbouw, met een speciale focus op cannabis. Van Looveren, founder en oprichter van Planticus, een bedrijf gevestigd in Rijkevorsel, legt uit hoe ze AI-technologie inzetten om telers te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden.
“Wij proberen eigenlijk via artificial intelligence technologie te helpen bij de dagdaagelijkse werking bij de telers.
De focus van Planticus
Planticus richt zich op tomaten, druiven, thee, koffie en cannabis. Het bedrijf werkt nauw samen met telers om hun specifieke problemen te begrijpen en op te lossen met behulp van AI-technologie. Van Looveren benadrukt:
“Wij werken eigenlijk altijd vanuit de problematiek van de teler zelf, hè. Dus wij praten met de telers en we vragen letterlijk van wat is uw dagdagelijks probleem? En dat probleem gaan we oplossen met artificial intelligence technologie.
Oplossingen voor diverse uitdagingen
Planticus biedt verschillende AI-oplossingen, waaronder de vroege detectie van ziekten en plagen. Daarnaast helpen ze telers bij het tellen van het aantal tomaten in een serre of het bepalen van de kwaliteit van druiven. Voor kleinere tomatentelers in Spanje heeft Planticus een mobiele applicatie ontwikkeld waarmee ze het aantal rijpe en onrijpe tomaten kunnen tellen om zo een oogstraming te maken. Dit is cruciaal voor de coöperaties waar ze deel van uitmaken, omdat ze zo de prijs op de veiling kunnen bepalen.
Cannabis applicatie
Sinds november heeft Planticus een mobiele applicatie gelanceerd voor de cannabis markt, gericht op de Amerikaanse, Canadese en Australische markt. Eind januari komt er een volledige versie van de app beschikbaar. De app is bedoeld voor kleinere telers en helpt hen bepalen wanneer de cannabisplant geoogst moet worden. Van Looveren legt uit:
“Door onze artificial intelligence technologie wordt er een foto genomen van elke cannabisplant en op basis daarvan zeggen wij: ‘Hij is klaar om te oogsten of niet'”.
De focus ligt hierbij op de medicinale markt, waar de overheid een duidelijk overzicht heeft van de geteelde planten. In de toekomst wil Planticus de app uitbreiden met functies voor het opsporen van ziektes.
Belgische context en internationale ambities
Ondanks dat cannabis in België nog illegaal is, ondervindt Planticus weinig problemen omdat ze via hun Amerikaanse dochteronderneming Hempicus werken. Van Looveren ziet wel degelijk kansen voor de Belgische markt en hoopt dat de overheid zich openstelt voor de legalisering van cannabis.
“Het wordt wel tijd dat de overheid hier zich voor openstelt. Want landen zoals Portugal, Spanje en Duitsland zijn al volop bezig. En het zou spijtig zijn mochten wij met België nog maar eens helemaal achterop lopen”.
Hij roept de Belgische politici op om een taskforce op te richten om het kweken van cannabis onder toezicht van de overheid te legaliseren.
Planticus is al in contact met Amerikaanse en Australische bedrijven om hun technologie op een grotere B2B markt uit te rollen. Het verdienmodel is gebaseerd op een SaaS (Software as a Service) model, waarbij gebruikers een maandelijks bedrag betalen afhankelijk van het gebruik van de technologie.
Toekomstplannen
Naast cannabis zijn er plannen om AI-oplossingen te ontwikkelen voor koffie en bananen. De focus ligt momenteel echter op de druivensector en cannabis, terwijl er parallel onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor de thee markt in 2024.
Van Looveren ziet de toekomst zonnig in, vooral internationaal. Hij benadrukt het belang van kennisdeling en samenwerking om de uitdagingen in de tuinbouwsector aan te pakken. Hij sluit af met een warme oproep aan de Belgische politici om de dialoog aan te gaan en stappen te zetten richting de legalisering van cannabis in België.