Van Zaadje tot Coffeeshop: Patrick Stevens over de Gesloten Coffeeshopketen
In deze aflevering van de Cannabis Kenners podcast spreek ik met Patrick Stevens, accountmanager bij Holigram, een van de tien telers die deelnemen aan het experiment gesloten coffeeshopketen in Nederland. Het gesprek gaat over de wietproef, ervaringen in het buitenland en de toekomst van cannabis in Nederland.
Introductie van Patrick Stevens
Patrick Stevens is 53 jaar en werkt als accountmanager bij Holigram, een van de geselecteerde telers voor de wietproef. Holigram is bezig met het bemachtigen van een licentie om mee te doen aan de wietproef. Stevens heeft ruime ervaring in de cannabisindustrie, onder andere als exportmanager bij een groothandel voor growshops en 15 jaar bij een organisch plantenvoedingsbedrijf, Biobizzs.
De Wietproef: Experiment Gesloten Coffeeshopketen
De wietproef, oftewel het experiment gesloten coffeeshopketen, is een initiatief om te onderzoeken wat er gebeurt als de aanvoer van cannabis naar coffeeshops legaal en gecontroleerd is. Het doel is om te kijken naar de gevolgen van regulering en de effecten op volksgezondheid, veiligheid en criminaliteit.
De aanloop naar de wietproef kent een lange geschiedenis. Twintig jaar geleden stond Nederland al op het punt te legaliseren, maar een internationaal telefoontje vanuit Frankrijk gooide roet in het eten. In 2017 stonden partijen voor en tegen legalisering tegenover elkaar, wat uiteindelijk leidde tot het compromis van een experiment.
Het idee achter de gesloten coffeeshopketen is om een systeem te creëren waarbij cannabisproducten van een streng beveiligde faciliteit rechtstreeks naar de coffeeshop gaan. Deze producten zijn getest en schoon, zonder pesticiden, zware metalen of schimmels. Daarnaast wordt volledige informatie verstrekt over de hoeveelheid cannabinoïden en het terpeenprofiel.
Angst en Onwetendheid
Een belangrijke vraag is of de wetenschap dat een product veilig is, zal leiden tot meer consumptie. Patrick Stevens stelt dat dit onbekend is, omdat het nog nooit is uitgeprobeerd. De focus ligt op veiligheid, volksgezondheid en informatieverstrekking.
Je kan daar over debatteren. Maar dat weet eigenlijk helemaal niemand omdat we dat nog nooit uitgeprobeerd hebben.
Planning en Uitrol
In 2017 werd het experiment besloten, in 2019 werd de wet aangenomen en in 2020 vond de loterij voor de selectie van de telers plaats. Vanaf 15 december 2024 starten Breda en Tilburg met de proef. In totaal doen elf gemeenten mee, waaronder:
- Maastricht
- Heerlen
- Nijmegen
- Arnhem
- Groningen
- Almere
- Hellevoetsluis
- Zaanstad
Alle coffeeshops in deze gemeenten zijn verplicht deel te nemen.
Er is een aanloopfase in Tilburg, waarbij shops 500 gram van hun eigen (achterdeur)producten en 500 gram van de legale (voordeur)producten mogen verkopen. Deze fase duurt maximaal zes maanden en geeft de mogelijkheid om het systeem te testen. Na deze aanloopfase volgt een overgangsfase in alle elf gemeenten, waarbij shops nog twee weken de tijd hebben om hun gedoogvoorraad te verkopen, met een maximum van 500 gram per dag.
Verkoop en Producten
De telers mogen cannabis, hasj en voorgedraaide joints verkopen, zowel met als zonder tabak. Ook edibles zijn toegestaan, maar met restricties. Zo mogen edibles alleen gemaakt worden van rauwe hennep.
Regels en Beperkingen
Een van de regels is dat edibles alleen gemaakt mogen worden van rauwe hennep, wat volgens Stevens niet ideaal is. Het Trimbos-instituut heeft aangegeven dat het verwarmen (decarboxyleren) van de cannabis wel is toegestaan om de actieve stoffen te activeren. Extractiemethoden zoals wietboter zijn niet toegestaan, maar werken met ijs (zoals bij bubble hash of isolator) dan weer wel.
Geef ons op zijn minst wietboter. Ja, weet je, dan kunnen we al heel veel verschillende dingen gaan doen.
Verpakkingen
Er zijn strenge regels voor de vormgeving van de verpakkingen. Reclame is verboden, dus kleurrijke verpakkingen zoals in Amerika en Canada zijn niet toegestaan. Het lettertype moet Helvetica zijn, zonder dikgedrukte letters. De verpakking moet informatie bevatten over de leeftijd, waarschuwingen voor kinderen en zwangere vrouwen, en de vermelding dat het een THC-product is. Daarnaast moet de producent vermeld worden, de oogstdatum en een QR-code die leidt naar een bijsluiter met informatie over de gevaren en consequenties van cannabisconsumptie en een QR-code voor het laboratoriumrapport. De verpakking moet een zakje zijn, transparant of met één kleur.
Soorten en Marktonderzoek
Een gemiddelde coffeeshop heeft 650 bezoekers per dag en verkoopt 1,3 kg. Uit onderzoek blijkt dat vooral traditionele soorten zoals Amnesia, White Widow, Super Silver Haze en Lemon Haze het meest verkocht worden. De meeste consumenten zijn niet geïnteresseerd in de nieuwste soorten van 35 euro per gram, maar willen een betrouwbare wiet voor een redelijke prijs.
Het overgrote merendeel van de Nederlandse cannabisconsument is niet zo echt geïnteresseerd in de nieuwe schizzel van Cali of wat dan ook. Die van €35 de gram. De meeste mensen willen een wietje waarvan je weet wat je ervan kunt verwachten voor een redelijke prijs.
Verwachtingen van Coffeeshops
De verwachtingen van coffeeshops zijn verschillend. Sommige zijn conservatief en tevreden met hun huidige aanvoer via de achterdeur. Anderen hopen juist op minder stress en meer focus op kwaliteit en klantvriendelijkheid.
Luister, ik hoop dat we morgen kunnen beginnen. Ik ben er zo ontzettend klaar mee, zeggen sommige ondernemers.
Relatie met Banken
De relatie met de bankensector blijft ingewikkeld. Ondanks een brief waarin staat dat de telers zijn uitgezonderd van het verbod op cannabis, zijn veel banken weigerachtig vanwege wantrouwen en slechte ervaringen in het verleden.
Toekomst en Politieke Evoluties
De politieke ontwikkelingen in Nederland, met de opkomst van partijen die tegen drugs zijn, kunnen een impact hebben op de wietproef. De evaluatie van het experiment kan anders geïnterpreteerd worden. Echter, de initiatiefwet die de proef mogelijk maakt, is al door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu bij de Eerste Kamer, waar de PVV minder invloed heeft.
Focus op Verantwoorde Consumptie
Patrick Stevens benadrukt het belang van verantwoorde consumptie en het kennen van de effecten van cannabis.
Wat belangrijk is, is dat je wanneer je iets consumeert, dat je weet wat je consumeert en kan je dat ook een bepaalde plek geven.